Wijzigingen spelregels veldvoetbal 2016/2017

De IFAB heeft enige tijd geleden een boekje met alle spelregels voor veldvoetbal van aan FIFA geallieerde voetbalbonden, de zogenaamde “Laws of the Game”, met betrekking tot seizoen 2016/2017 uitgebracht. Dit boekje is hier te vinden.

Zoals bekend mogen de nationale bonden strictere regels hanteren, denk bijvoorbeeld aan de afmetingen van het speelveld. De spelregelwijzigingen die komend seizoen worden doorgevoerd zullen naar verwachting één op één worden overgenomen door de KNVB. Medio juli wordt de Nederlandse versie van de “Laws of the Game” verwacht.

De belangrijkste wijzigingen staan hieronder vermeldt:

  • Spelers die geblesseerd raken door een overtreding waarvoor de dader geel/rood krijgt hoeven niet van het speelveld in het geval van kortstondige verzorging (alleen van toepassing op de Ere- en eerste divisie)
  • De aftrap hoeft niet meer naar voren. De bal moet duidelijk bewegen in eeniedere richting voor een correcte aftrap.
  • Een scheidsrechtersbal dient door minimaal 2 verschillende spelers geraakt te zijn alvorens er een geldig doelpunt gescoord kan worden.
  • Bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans in het zestienmetergebied en waarbij het spel hervat gaat worden met een strafschop kan volstaan worden met een gele kaart, tenzij:
    – De overtreding vasthouden en/of duwen is- Er geen poging gedaan wordt om de bal te spelen of er geen mogelijkheid daartoe is
    – De overtreding, ongeacht of het een duidelijke scoringskans is, altijd een rode kaart waard is

De opvallendste wijziging is het (deels) afschaffen van de ‘drievoudige straf’. Dit maakt het er echter niet gemakkelijker op voor scheidsrechters omdat er ook beoordeeld moet worden of de speler een poging doet om de bal te spelen. Het zal even afwachten worden hoe dit in de praktijk gaat uitpakken, maar het is een positief teken dat er geluisterd word naar spelers, coaches en scheidsrechters.