In gesprek met… Rinus Janssen!

In deze rubriek interviewt onze eigen Piet Philipsen maandelijks SVO-leden. Deze maand gaat hij in gesprek met Rinus Janssen.

Op 2 april 1940 werd Rinus Janssen geboren in het Gelderse Groesbeek, bekend van de voetbalclubs Achilles’29 en De Treffers. Rinus is gehuwd geweest en heeft vijf kinderen: één zoon en vier dochters. Zijn kinderen hebben op hun beurt ook kinderen gekregen; Rinus is daarom opa van acht kleinkinderen. Tegenwoordig is Rinus al zes jaar samen met zijn Duitse vriendin Waltraud, met wie hij altijd aanwezig is op onze kienavonden.

Van beroep is Rinus automonteur. Hij was eigenaar van autogarage M. Janssen uit Blerick. Gevoetbald heeft hij in zijn jeugdjaren bij het eerder genoemde Achilles’29. Rinus kon niet overstappen naar het seniorenvoetbal op zondag, omdat hij op zondagen werkte op een tankstation. Hij besloot daarom om mee te spelen met cafévoetbal. Dit hield hij vol tot zijn negenendertigste, daarna raakte hij geblesseerd. Deze blessure heeft hem doen besluiten om cafévoetbalwedstrijden te gaan fluiten. Rond zijn vierenzestigste besloot hij om voor de KNVB te gaan fluiten, zowel bij de jeugd als bij de senioren.

Rinus heeft reeds na 15 jaar KNVB-scheidsrechter te zijn geweest de beslissing gemaakt om te stoppen voor de bond. Wel fluit hij nog het veteranenteam van SVB Blerick, een vereniging waar hij al jaren lid en sponsor van is. Dat geldt overigens ook voor de SVO.

Een leuke herinnering heeft Rinus aan een wedstrijd in Noord-Brabant. Voor de wedstrijd vroeg een bestuurslid aan hem: “Is er vandaag wat te regelen, want we kunnen kampioen worden?” Rinus antwoordde gekscherend met: “Ik ben met een Ford Escort gekomen, maar als ik straks met een Mercedes 300SL naar huis kan gaan, dan valt er wel wat te regelen.” Het bestuurslid is niet ingegaan op deze deal. Een minder leuke herinnering heeft hij aan een wedstrijd tussen teams van Venlo en SVB Blerick, waarbij het team van Venlo opeens met z’n allen begon te vechten en te schoppen en te slaan.

Hobby’s heeft Rinus niet echt. Wel geeft hij aan eens in de vier weken met negen personen te gaan kegelen. Hij beschouwt de SVO als een leuke vereniging, waarbij scheidsrechters goede steun krijgen. Dit is ook de reden waarom hij al twintig jaar lid is. We hopen daar nog veel jaren aan toe te mogen voegen en zien Rinus graag weer bij onze kienavonden!