In gesprek met… Hay Bos!

In deze rubriek interviewt onze eigen Piet Philipsen maandelijks SVO-leden. Deze maand gaat hij in gesprek met Hay Bos.

Op 7 oktober 1947 werd het inwonersaantal van Hout-Blerick met één uitgebreid door de geboorte van een echt voetbaldier, Hay Bos. In zijn jeugdjaren was hij actief bij de Hout-Blerickse Sport Vereniging (HBSV), waar hij later ook jeugdtrainer werd. Buiten het voetbal om werd Hay salarisadministrator en in 1970 man van Mia Donders. Samen verhuisden ze naar Tegelen waar Hay en Mia ouders werden van twee zoons. Inmiddels zijn ze ook trotse opa en oma van zes kleinkinderen, te weten vijf meisjes en een jongen. In Tegelen werd Hay jeugdtrainer bij Sportclub Irene. Zijn zondagochtenden bracht hij op het voetbalveld door als scheidsrechter bij de reserve-elftallen van Irene. Maar daar bleef het niet bij. Hay zocht naar meer uitdaging en wilde ook wel eens andere, hogere teams fluiten. Zodoende besloot Hay op zijn vrije zondagen bondsscheidsrechter te worden bij de KNVB.

In het verenigingsleven was Hay bestuurslid van voetbalclub HBSV. Ook is Hay al 38 jaar bestuurslid bij de Scheidsrechtersvereniging Venlo en Omstreken, waarvan 18 jaar voorzitter en tegenwoordig al 10 jaar als penningmeester. Dat Hay de SVO in zijn hart draagt, blijkt iedere donderdagavond “op de berg” waar hij onder andere de trainingen verzorgt. Op maandagochtenden draagt hij samen met een stel collega-SVO’ers zijn steentje bij aan het onderhoud van en rondom Huize Unicum. Zo nu en dan fluit hij nog eens een wedstrijdje, maar wel op een laag pitje.

In zijn scheidsrechtersgeheugen is vooral de wedstrijd RKMSV Meijel ‒ Feyenoord omlijnd met een gouden rand. Daarentegen staat de wedstrijd Vitesse’08 uit Gennep tegen Excelsior’18 uit Broekhuizenvorst op een zwarte bladzijde. In deze wedstrijd ging alles mis voor Hay. Al met al heeft Hay in ieder geval een mooie en lange geschiedenis in scheidsrechtersland.

Tegenwoordig geniet Hay van zijn AOW. Hij is graag samen met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Ook fungeert hij als vrijwilliger. Maar bovenal zien we “the Bos(s)” vaak bij de SVO, waar hij een graag geziene gast is. Zoals Hay zou zeggen: “De SVO is geen vereniging, maar mijn thuis.” En daar zijn we maar wat blij mee!

 

Hay Bos

De foto is genomen op 8 juli 2017 toen Hay Bos (midden) de leiding had over de vriendschappelijke wedstrijd tussen de Veteranen van HBSV en Ald VVV. Nico van den Beucken (links) en Carlo Jacobs (rechts) assisteerden hem daarbij!