UPDATE: COVS VENLO/HELMOND WINT NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP!

Enkele jaren op rij greep het combinatieteam COVS Venlo/Helmond nét naast de titel. Vorig jaar nog, in 2015, keerden de mannen teleurgesteld huiswaarts, nadat COVS Groningen in de finale van het NK in Gorinchem na strafschoppen aan het langste eind trok. Dit jaar was team Venlo/Helmond vastberaden om revanche te nemen. En dus vertrok het team op zaterdag 11 juni 2016 in alle vroegte naar het hol van de leeuw in Groningen, waar het NK dit jaar plaats vond. En de revanche  van Venlo/Helmond was mooier dan vooraf te bedenken…

 

Omstreeks kwart over zes in de ochtend vertrokken de eerste spelers richting het Hoge Noorden.  Voor enkele Venlose spelers stond er vanaf Venray zelfs een heus spelersbusje klaar. Na een rustige reis arriveerden we rond kwart voor tien op het goed gefaciliteerde sportpark Corpus Den Hoorn in Groningen. De (kunst)grasvelden op het sportcomplex vormen normaliter het toneel voor o.a. de jeugdopleiding van FC Groningen, maar vandaag ook voor scheidsrechtersverenigingen uit alle hoeken van ons land. Na de officiële opening door Jacques d’Ancona, trapten COVS Deventer en COVS Venlo/Helmond om 10.30u voor het eerst af.

Na zeven minuten spelen volgt er een grote domper: Mark Eggen moet het speelveld helaas verlaten in verband met een hamstringblessure. Zelfs de dames van de fysio konden Mark er niet meer bovenop helpen. Toch gingen we door in deze stugge wedstrijd. Halverwege de wedstrijd breekt de snelle Maarten Bouw door over rechts. Hij geeft de bal perfect voor op Geert Cox, die de bal tegendraads inkopt. De keeper is kansloos en Venlo/Helmond leidt met 1-0. Vlak voor tijd volgt er nog een schot dat rakelings naast het doel van Deventer scheert, maar de krachtsinspanningen van Venlo/Helmond bleken voldoende voor de winst. De eerste driepunter is een feit!

Een rechtstreekse confrontatie met COVS Zeeland moest de volgende overwinning opleveren. Op papier (en zelfs voor aanvang van de wedstrijd) leek dit een eenvoudige klus te worden. Echter, met onoplettendheden en slordigheidsfouten maakten we het onszelf lastig. Desondanks lijken we na zes minuten speeltijd op voorsprong te komen, omdat de broers Heijnen een goede actie opzetten. Marco geeft een goede steekbal op Paul, maar zijn schot gaat rakelings naast het doel. Diezelfde Paul scoort uiteindelijk toch het verlossende doelpunt: na een klutsbal in het strafschopgebied van Zeeland wordt de bal binnengeschoten. In de allerlaatste minuut van de wedstrijd lijkt het alsnog fout te gaan. Na een schot uit de tweede lijn laat keeper Koen Lenssen de bal los. Een inlopende speler tikt binnen. Onze reddende engel heeft een vlag in de hand: de assistent-scheidsrechter heeft buitenspel waargenomen. En dus is een 1-0 overwinning opnieuw voldoende voor de overwinning. Twee gespeeld, zes punten!

Dan de derde poulewedstrijd tegen het jonge, frisse COVS Alkmaar. Op het eerste gezicht leek Alkmaar een geduchte, conditioneel goede tegenstander. Maar we spelen aanvallend en dat haalt binnen een minuut al resultaat als Maarten links het strafschopgebied van Alkmaar in dribbelt. Er volgt een tackle, te laat. Strafschop. Robin Hensgens eist de bal op en schiet raak. Venlo/Helmond leidt met 1-0. Tegen het einde van de wedstrijd herhaalt hij dit trucje, nadat Paul wordt neergelegd in het strafschopgebied: 2-0. Zo helpt COVS Alkmaar ons naar de derde overwinning op rij. Tot nog toe maximaal rendement met negen punten uit drie wedstrijden. We zijn sowieso door naar de kruisfinales.

Om COVS Groningen te ontwijken in de kruisfinales moeten we ook resultaat halen in de laatste poulewedstrijd tegen COVS Drenthe. Een gelijkspel is voldoende, maar uiteraard gaan we voor de overwinning. De verdediging, bestaande uit Robin Hensgens, Marco Heijnen, Remco Vervoort en Yvo Bloemen staat als een huis. Het team speelt goed. We beslissen de wedstrijd snel. Al in de derde minuut scoort Geert zijn tweede treffer van de dag na een goede pass van Paul: 1-0 voor Venlo/Helmond. Verder is de wedstrijd nauwelijks spannend. Door goed verdedigend teamspel komen er nauwelijks kansen voor Drenthe. Opnieuw is een 1-0 overwinning voldoende om de wedstrijd te winnen. Met maximaal resultaat (twaalf uit vier) behalen we de kruisfinale van het toernooi!

In de kruisfinale treffen we COVS Enschede. Onze trainer Hans van den Heuvel had bij de goed verzorgde tombola een vaantje van FC Twente gewonnen, die we graag aan Enschede wilden aanbieden. De mannen pakten het sportief op en dus begonnen we ontspannen aan de wedstrijd. In het begin van de wedstrijd geeft Remco een werkelijk prachtige bal op maat voor Maarten. Robin H. is meegelopen en maakt gretig gebruik van de keurige voorzet van Maarten: 1-0! Even later redt Koen adequaat op een lijpe vrije trap van Enschede. De boodschap is duidelijk: we mogen niet verslappen. We houden de linies klein. Vooral het middenveld speelt erg goed. Spelverdelers Martin Perez en Eric Thijs spelen zeer goed. Ze worden bijgestaan door de eveneens prima spelende Robin Vereijken. Steve Janssen wordt goed gecoacht door rechtsback Yvo en keeper Koen, waardoor zijn tegenstanders ook nauwelijks beweegruimte krijgen. De stijgende lijn in het samenspel zorgt ervoor dat we zonder al te veel moeilijkheden doorgaan naar de finale tegen COVS Groningen. Gaan we revancheren na finale van vorig jaar, die Groningen uiteindelijk na strafschoppen won?  Het team zet nog één keer alles op alles!

Na een peptalk van coach Albert Oppers beginnen we om 16.00u aan de finale, die onder leiding staat van scheidsrechter Siemen Mulder. Helaas moest ook Martin de finale aan zich voorbij laten gaan, zodat enkele pijntjes niet konden uitgroeien tot blessures. Het gouden trainersduo Oppers/Van den Heuvel heeft besloten om verdedigend te spelen tegen Groningen. Op die manier hebben we Groningen vorig jaar ook naar strafschoppen gedwongen. Tactisch staat het team erg goed en de gevaarlijkste voetballers worden vakkundig afgedekt. Vooral Eric moet vol aan de bak tegen de sterk spelende nummer tien van Groningen, maar hij doet dit voortreffelijk. Van echte kansen was er weinig sprake. Wel kreeg Groningen enkele hoekschoppen, die laag en gevaarlijk indraaiden. De verdediging deed uitstekend zijn werk. Ook Koen stond paraat op de doellijn. Zelfs toen Groningen doorbrak, gooide Remco alles in de strijd om de aanvaller af te stoppen. Scheidsrechter Mulder stond dichtbij en oordeelde dat er sprake was van een correct duel. Groningen baalde, omdat het steeds minder vat kreeg op de wedstrijd. Er volgen steeds minder openingen; het spel van Groningen wordt goed ontregelt door een positioneel zeer sterk Venlo/Helmond. Na ruim twintig minuten zonder doelpunten fluit de scheidsrechter af. Net als vorig jaar moeten we ons opmaken voor strafschoppen.

Groningen begint met schieten. Koen staat gefocust op de doellijn. Ondanks zijn focus scoort Groningen. Koen haalt de bal vol zelfvertrouwen uit het net en haalt hard uit vanaf de strafschopstip: raak! Direct daarna eist onze keeper weer een hoofdrol op: met een katachtige reflex weet hij de tweede Groningse strafschop te keren. Met rugnummer drie scoort Robin H. zijn derde strafschop van het toernooi. Venlo/Helmond leidt! Ook Eric scoort zijn pingel. Na de vierde strafschop wordt het toch nog spannend, omdat Robin V. de bal nét naast het doel plaatst. We staan weer gelijk aan Groningen, maar niet voor lang. Onze Koen slaat de vijfde strafschop van Groningen uit zijn doel! Nu komt het er op aan… Nog één strafschop te nemen. Een keer scoren en de beker is binnen. Het is aan Geert om de wedstrijd te beslissen. Zonder aarzelen loopt hij naar de bal en poeiert de bal vol in het net. Venlo/Helmond wint het COVS NK veldvoetbal in Groningen!

Het combinatieteam Venlo/Helmond is de terechte winnaar van het NK 2016. In het hol van de leeuw slaagden veertien toppers en twee trainers/coaches erin om de beker naar het zuiden des lands mee te nemen. Zonder enig tegendoelpunt werden alle wedstrijden gewonnen. Een topprestatie! Daarnaast, ook zeker niet minder belangrijk, is het goed om te vermelden dat het team hoog eindigde in het Fair Play-klassement. Onze scheidsrechters pakten gedurende het hele toernooi geen enkele kaart. Na jaren van ‘net niet’, zijn we er in de editie van 2016 wel in geslaagd om de hoofdprijs te pakken. Een topprestatie, waar we als team trots op mogen zijn!

En zo waren het vroege opstaan en de lange reis de moeite waard. We bedanken de COVS Groningen voor de uiterst keurige organisatie van het geslaagde toernooi: de wedstrijden stonden onder leiding van neutrale scheidsrechterstrio’s, de lunch was goed verzorgd en de accommodatie verdient een dikke prima. Volgend jaar hopen we in Rotterdam opnieuw mee te spelen voor de prijzen. Maar tot die tijd genieten we van onze uitstekende teamprestatie en de eerste plaats. Het COVS NK veldvoetbal 2016 gaat de geschiedenis in met team Venlo/Helmond als winnaar!

NK 2016

Staand vlnr; Hans van den Heuvel, Paul Heijnen, Marco Heijnen, Geert Cox, Robin Hensgens, Jordy, Erik Thijs en Albert Oppers
Zittend vlnr; Robin Vereijken, Martin Perez, Mark Eggen, Koen Lenssen, Remco Vervoort, Yvo Bloemen en Maarten

13417505_10206551676739147_1031158797783815176_n 13428032_10206551676659145_6816057352513405643_n

NK 2016

NK 2016